Wat is een ATA- Carnet:

Een ATA-Carnet is een paspoort van de goederen. Het ATA-Carnet gebruikt u om goederen tijdelijk naar buiten de EU te exporteren. Bijvoorbeeld u gaat een beurs in Zwitserland bezoeken met een nieuw product om deze te demonstreren. Door een ATA-Carnet voor het nieuwe product op te maken kunt u de grens passeren om de goederen tentoon te stellen op de beurs. zodra de beurs weer is afgelopen kunt u met het ATA-Carnet weer terug reizen naar Nederland. Het ATA-Carnet kunt u alleen gebruiken als de goederen naar het gebruik in het buitenland in originele staat weer terug gaan naar de EU. Gaat u naar een beurs om de goederen te verkopen dan kan hiervoor geen ATA Carnet worden opgemaakt.

Hoe lang kan ik het ATA-Carnet gebruiken in het buitenland?

Met een ATA Carnet kunt u het product maximaal 1 jaar in-, uit- en doorvoeren. Vanaf de datum aanvraag moet de ATA-Carnet binnen 1 jaar weer terug zijn bij de Kamer van Koophandel. Het is dus mogelijk als u van te voren al weet naar welke landen u gaat, vast voor meerdere reizen het ATA-Carnet aan te vragen. Hierdoor vraagt u maar 1 x het ATA Carnet aan naar verschillende bestemmingen.

Wat is het voordeel van een ATA-Carnet?

Met een ATA-Carnet betaalt u geen BTW, invoerrechten of borgsommen in het land van bestemming. Ook in Nederland hoeft hiervoor geen borgsom betaald te worden. Bovendien vereenvoudigt het ATA Carnet de douaneprocedures aanzienlijk. U heeft namelijk 1 document waar u de reis mee kunt maken.

ATA-Carnet aanvragen:

Een ATA-Carnet kunt u direct aanvragen bij de Kamer van Koophandel. Ook is er de mogelijkheid dat AH Customs het ATA-Carnet voor u opmaakt. Als u meer informatie wilt hebben over het ATA-Carnet kunt u contact met ons opnemen. Dan helpen wij u verder...

Naar welke landen kan ik een ATA-Carnet gebruiken?

Er zijn veel landen aangesloten bij het ATA-Conventie. Klik hier om naar de pagina te gaan met het overzicht naar welke landen u een ATA-Carnet kunt gebruiken.

Referenties