Wat is een certificaat van oorsprong (CvO) ?

Een certificaat van oorsprong is een bewijsstuk dat de oorsprong van de goederen aantoont. Een certificaat van oorsprong wordt ook wel afgekort als CvO. Op basis van een certificaat van oorsprong kan een land beoordelen of u een product mag invoeren en tegen welk tarief. De oorsprong van een product wordt bepaald via oorsprongsnormen die staan in Europese en nationale wetgeving. Bij de bepaling van de oorsprong wordt de Europese Unie beschouwd als één gebied.

Certificaat van Oorsprong Aanvragen (CvO) heeft voordelen

Door gebruik te maken van een certificaat van oorsprong kunt u in aanmerking voor een vermindering van de invoerrechten of betaalt u helemaal geen invoerrechten meer. Een certificaat van oorsprong wordt door veel landen gevraagd, ieder land kan zo zijn eigen redenen hebben. Enkele veel voorkomende redenen:

- helpen bij het verzamelen van statistische informatie,

- het beheren van de naleving van handelspolitieke afspraken

- anti-dumping

Aan de hand van een voorbeeld begrijpt u wellicht beter waarom een certificaat van oorsprong belangrijk is voor de overheid. Stel u koopt schoenen uit Italië die u wilt exporteren naar een Aziatisch land. Dat Aziatische land kan dan vragen om een certificaat van oorsprong. Dit kan gedaan worden zodat de markt niet overspoeld wordt met Italiaanse schoenen en de eigen schoen producenten van het land een eerlijke kans hebben.

Online Certificaat van Oorsprong Aanvragen

Optie 1: U stuurt alle bescheiden naar AH Customs. AH Customs verzorgt de volledige aanvraag, print het certificaat en stuurt het u toe.

Optie 2: Vul het oorsprongsdocument volledig in: een specialist van AH Customs controleert of de aanvraag correct is, verzorgt de datacommunicatie met de KvK, print het certificaat en stuurt het u toe.

Optie 3: Maak zelf uw CvO: AH Customs verzorgt alleen de datacommunicatie met de KvK, print het certificaat en stuurt het u toe.

Benodigdheden voor het aanvragen van het Certificaat van Oorsprong

Om het Certificaat van Oorsprong aan te vragen heeft u allereerst een factuur en/of paklijst nodig van de zending die u verstuurt.

Als u de goederen zelf geproduceerd heeft, moet u een schriftelijke weergave geven van het productieproces, deze moet u indienen bij de Kamer van Koophandel.

Als u handelaar bent en u koopt de goederen binnen de EU, dan kan een Leveranciersverklaring van Niet-Prefentiële oorsprong voldoende zijn.

Als u handelaar bent en u koopt de goederen buiten de EU, dan kan een Certificaat van oorsprong uit het betreffende land als bewijs dienen of een leveranciersverklaring.

Voorbeeld van het Certificaat van Oorsprong

Bent u op zoek naar een voorbeeld van het CVO? Hieronder treft u een voorbeeld van een CVO.

Zelf Certificaat van Oorsprong Aanvragen

Maakt u vaak gebruik van een certificaat van oorsprong en wilt u nu zelf de controle in handen nemen? Met onze software is dat mogelijk. Middels ons uniek abonnement kunt zelf de aanvragen opmaken. Hiermee bespaart u tijd en geld. Bekijk onderstaande instructievideo om te begrijpen hoe onze software werkt.

Vul hier uw eigen inhoud in.

Stappenplan Certificaat van oorsprong digitaal aanvragen

1. Voert u de afzender in.

2. Voert u uw klantgegevens in.

3. voert u het land van oorsprong in.

4. voert u optioneel de gegevens in verband met het transport in.

5. voert u eventuele opmerkingen in.

6. voert u een omschrijving van de goederen in, zoals merk, aantal en aard.

7. voert u de hoeveelheid in.

8. wordt door de autoriteiten ingevoerd.

Certificaat van oorsprong specialist

Voor de aanvraag van douanedocumenten en oorsprongsdocumenten deelt u bedrijfsgevoelige informatie met ons. Deze gegevens worden 100% vertrouwelijk behandeld:

- We slaan alleen de noodzakelijke gegevens op

- Deze opslag is beveiligd

- Iedere overeenkomst wordt vertrouwelijk behandeld (we praten niet over uw handel met derden)

Snel en persoonlijk contact

Altijd dezelfde contactpersoon, korte lijntjes en duidelijke communicatie. Zo besparen we tijd en ook geld. Uw aanvraag is bij AH Customs in goede handen en wordt snel en met kennis van zaken door ons verwerkt.

Kostenbesparend

EUR 1 certificaat aanvragen of toch een factuurverklaring? AH Customs kent de regelgeving en kiest de voor u voordeligste variant. Uw besparing kan op deze manier flink oplopen.

Betrekt u ons op tijd bij uw importplannen, dan adviseren we over de te nemen stappen. We bekijken wat de voordeligste keuzes voor u zijn. Met een goede voorbereiding bespaart u tijd en geld op het moment dat de producten bij de douane arriveren.

Meer weten over AH Customs?

Maak een afspraak! We komen graag langs om de mogelijkheden en onze werkwijze met u te bespreken.

Referenties

Export met EUR1 Certificaat

11 december2020

Wijziging Certificaat van Oorsprong Turkije

18 september 2020

Auto importeren uit Zwitserland?

12 september 2020