De incoterms EXW betekent Ex Works. Ex Works is de meest gebruikte Incoterm bij de verkoop van goederen naar buiten de EU. Met deze Incoterm zijn alle kosten voor de ontvanger, de verkoper is bij deze Incoterm alleen verplicht om de goederen gereed te maken voor afhaling op zijn locatie.

Als u goederen exporteert naar buiten de Europese Unie hoeft u geen BTW in rekening te brengen aangezien de goederen naar buiten de Europese Unie gaan. U moet wel aan kunnen tonen dat de goederen daadwerkelijk geëxporteerd zijn buiten de Europese Unie. Als u de Incoterm EXW gebruikt dient u ook BTW in rekening te brengen bij uw klant buiten Europa aangezien u niet kunt aantonen aan de belastingdienst dat de goederen daadwerkelijk geëxporteerd worden. De ontvanger kan dan nadat de goederen zijn geëxporteerd de BTW weer terug vorderen in het land van vertrek. Als u de goederen EXW levert maar u brengt de BTW niet in rekening bij uw ontvanger dient u aan te tonen dat de goederen daadwerkelijk de EU verlaat. Dit kunt u doen door een uitvoerdocument op te laten maken. Als de goederen daadwerkelijk zijn geëxporteerd komt er een Conformation of Exit op het uitvoerdocument, wat de melding is dat de goederen daadwerkelijk de EU verlaten heeft. Zodra u als exporteur wel een uitvoerdocument laat opmaken in Nederland, levert u de zending FCA + (Plaatsnaam van laadplaats)

De Incoterm EXW raden wij af aangezien u hiervoor niet kunt bewijzen dat de goederen de Europese Unie hebben verlaten. Als de belastingdienst komt controleren en u levert EXW kunt u niet aantonen dat de goederen daadwerkelijk zijn geëxporteerd hierdoor kunt u een naheffing krijgen van de BTW door de belastingdienst als u geen belasting hebt geheven over de zending. Door dit te voorkomen raden wij u aan om uw goederen minimaal FCA te leveren. Deze incoterms is bijna hetzelfde als EXW maar u regelt bij FCA ook het uitvoerdocument bij de zending. Hierdoor heeft u altijd een sluitend bewijs in uw administratie.

LET OP dat u bij het vermelden van de incoterms altijd de plaatsnaam van levering vermeldt; bijvoorbeeld EXW, Ede, NL. Hierdoor kunt u achteraf geen discussie krijgen met uw klant over tot welke plaats u de goederen moest leveren.

De Incoterm EXW raden wij u sterk af!

Referenties