Heb ik een Oorsprongsdocument nodig bij mijn exportzending?

Hieronder vind u een overzicht van de oorsprongsdocumenten die er zijn. Gaat u exporteren naar een land buiten de Europese Unie, dan is het goed om te kijken of er een Oorsprongsdocument bij u zending vereist is of dat dit vermindering of zelf vrijstelling kan opleveren op de invoerrechten in het land waar u de goederen naar exporteert.

Bijna alle documenten die u vermindering of vrijstelling op invoerrechten kunnen opleveren zijn oorsprongsdocumenten, hier is 1 uitzondering op. Een ATR Certificaat is een herkomstdocument. met een ATR hoeft u niet aan te tonen waar de goederen zijn geproduceerd maar wel of het nu in Europa zich in het vrij verkeer bevind.
Zie hieronder het overzicht van de soorten documenten die er zijn,  klik hieronder voor het document of regeling waar u meer over wilt weten:

Kunnen wij u helpen?

Heeft u een vraag over een document? u kunt met ons chatten, bellen op +31 (0) 318 250 468 of een E-mail sturen naar info@ahcustoms.nl

Legalisatie

Wanneer uw factuur en/ of paklijst is gelegaliseerd, geeft dat extra rechtszekerheid in het internationale handelsverkeer. De KvK legaliseert het document dat u aanlevert. Hierdoor weet de ontvanger dat uw handtekening rechtsgeldig is. Vaak wordt een legalisatie in combinatie met een Certificaat van Oorsprong aangevraagd. Informeer bij AH Customs of legalisatie aan te raden is voor uw aanvraag.

Oorsprong of herkomst?

Er is vaak verwarring over de begrippen oorsprong of herkomst. De oorsprong van de goederen ligt in het land waar de producten gemaakt zijn. De herkomst van goederen is afhankelijk van het land waar de producten vandaan komen voorafgaand aan de invoer. Importeert u bijvoorbeeld een in Amerika geproduceerde Auto, vanuit Canada? Dan is de oorsprong van de auto Amerika, maar de herkomst Canada.

Referenties