Wat is een Certificaat van Oorsprong (CvO)?

Het Certificaat van Oorsprong is het certificaat wat aantoont waar het product dat u exporteert is geproduceerd. Het Certificaat van Oorsprong wordt ook wel afgekort naar CvO, C.v.O.

Door wie wordt een Certificaat van Oorsprong goedgekeurd?

Het Certificaat van Oorsprong wordt goedgekeurd door de Kamer van Koophandel. Aan de hand van de aangeleverde bescheiden controleert de KvK of de Oorsprong van het product juist is. Als dit wordt aangetoond aan de hand van de bescheiden die u aanlevert wordt het Certificaat van Oorsprong goedgekeurd. Wij maken gebruik van speciale software waarmee wij direct kunnen communiceren met de KvK. Hierdoor kunnen wij eenvoudig en snel het Certificaat van Oorsprong voor u aanvragen.

Hoe kom ik aan een Certificaat van Oorsprong ?

Het Certificaat van Oorsprong kunnen wij voor u opmaken doordat wij hier speciale software voor in huis hebben. Wanneer u veel Certificaten van Oorsprong nodig heeft, en dit graag zelf wil gaan aanvragen. Kunnen wij hiervoor de software leveren waarmee u direct en rechtstreeks zelf bij de KvK de documenten kunt aanvragen. AH Customs heeft hiervoor gebruiksvriendelijke software laten ontwikkelen waarmee u eenvoudig rechtstreeks bij de Kamer van Koophandel een Certificaat van Oorsprong kunt aanvragen. Klik hier om een certificaat van Oorsprong aan te vragen, of onze softwarepagina "Oorsprongsdocumenten" om onze software te bekijken waarmee u eenvoudig een Certificaat van Oorsprong kunt aanvragen bij de Kamer van Koophandel.

Wat heb ik nodig voor een Certificaat van Oorsprong (C.v.O) ?

  • Om het Certificaat van Oorsprong aan te vragen heeft u allereerst een factuur en/of paklijst nodig van de zending die u verstuurt.
  • Als u de goederen zelf geproduceerd heeft, moet u een schriftelijke weergave geven van het productieproces, deze moet u indienen bij de Kamer van Koophandel.
  • Als u handelaar bent en u koopt de goederen binnen de EU, dan kan een Leveranciersverklaring van Niet-Prefentiële oorsprong voldoende zijn.
  • Als u handelaar bent en u koopt de goederen buiten de EU, dan kan een Certificaat van oorsprong uit het betreffende land als bewijs dienen.
Hieronder ziet u een voorbeeld van het Certificaat van Oorsprong; CvO; Certifcate of Origin; Certificat D'Origine; Certificado de Origen; C.v.O:

Legalisatie

Wanneer uw factuur en/ of paklijst is gelegaliseerd, geeft dat extra rechtszekerheid in het internationale handelsverkeer. De KvK legaliseert het document dat u aanlevert. Hierdoor weet de ontvanger dat uw handtekening rechtsgeldig is. Vaak wordt een legalisatie in combinatie met een Certificaat van Oorsprong aangevraagd. Informeer bij AH Customs of legalisatie aan te raden is voor uw aanvraag.

Oorsprong of herkomst?

Er is vaak verwarring over de begrippen oorsprong of herkomst.De oorsprong van de goederen ligt in het land waar de producten gemaakt zijn. De herkomst van goederen is afhankelijk van het land waar de producten vandaan komen voorafgaand aan de invoer. Importeert u bijvoorbeeld een in Amerika geproduceerde Auto, vanuit Canada? Dan is de oorsprong van de auto Amerika, maar de herkomst Canada.

Referenties

Export met EUR1 Certificaat

11 december2020

Wijziging Certificaat van Oorsprong Turkije

18 september 2020

Auto importeren uit Zwitserland?

12 september 2020