U exporteert goederen naar Turkije en de ontvanger vraagt om een Certificaat van Oorsprong?

Sinds 1 juni 2019 is er een wetswijziging geweest in Turkije. Hierdoor dienen Nederlandse bedrijven bij de meeste goederen naast het ATR Certificaat nu ook een Certificaat van Oorsprong aan te leveren. Dit is noodzakelijk om aan te tonen waar de goederen geproduceerd zijn. Dat er nu om een C.v.O. gevraagd wordt door u ontvanger komt door de toenemende handelsspanningen tussen de VS en Turkije. Hierdoor is het mogelijk dat als uw producten buiten de EU geproduceerd zijn, er alsnog invoerrechten betaald dienen te worden bij de inklaring in Turkije.

Bij het opmaken van het ATR Certificaat is de herkomst van het product belangrijk, bij het CvO is belangrijk wat de oorsprong is van het product. Dit kunt u aantonen door middel van een Leveranciersverklaring. Weet u niet wat het verschil is tussen herkomst en oorsprong? Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan waar het verschil tussen de oorsprong en herkomst  wordt uitgelegd.

Het is verstandig om bij de afnemer van uw producten in Turkije na te vragen of u een Certificaat van Oorsprong nodig heeft voor het exporteren. Dit om vertraging bij de inklaring in Turkije te voorkomen.

Wat kan AH Customs voor u betekenen:

Exporteert u af en toe naar Turkije of wilt u liever het opmaken van de certificaten uitbesteden?

AH Customs kan zowel het ATR Certificaat als het Certificaat van Oorsprong (C.v.O.) voor u opmaken. Klik hier om naar de aanvraagpagina te gaan voor het opmaken van een Certificaat van Oorsprong.

Exporteert u vaak naar Turkije?

AH Customs heeft software ontwikkelt waarmee u eenvoudig een Certificaat van Oorsprong rechtstreeks kunt aanvragen bij de Kamer van Koophandel. Klik hier om naar de pagina te gaan over onze software.

Op de hoogte blijven als wij een bericht delen? Volg onze pagina op Linked-In of like onze pagina op Facebook. Hierdoor blijft u op de hoogte.

Referenties